Presentation

Jag har på startsidan valt att ta med en bild från tiden då jag studerade i Lund. Man är ju inte så glad över hur tiden har påverkat utseendet.  Möjligtvis framgår det om ni klickar på bilden till höger.

Så mina chanser numera på dansgolvet är inte så stora. För det första så kan jag inte dansa och möjligtvis beror det även på att kvinnor inte tillräckligt kan uppskatta ett charmigt utseende.

Den andra bilden till vänster är från 1957 och från folkskolan. På den tiden kallades jag Mats-Olof, "märsolle" och ibland då man gjort något jäkelskap "vitskalln".

Förutom mitt företag jobbar jag deltid som lärare på Komvux i Umeå. Jag är egentligen programmerare och detta att göra hemsidor är inte riktigt mitt gebit. Men nu i vår kommer momentet hemsidor att ingå i undervisningen. Att göra en hemsida skulle då vara en bra förberedelse.

Tanken var ursprungligen att göra en liten hemsida som en julhälsning julen 2004 till mina syskon. Lyssna gärna på min julhälsning. Därefter skulle hemsidan få dö ut. Men på många olika vägar har adressen till hemsidan spridits och det är nu många som varit inne på sidan. Det här känns mycket stimulerande så hemsidan får nog leva kvar. Men bra vore om någon kunde bidra med bilder, kanske en liten berättelse etc. Om det gäller bilder så är det trevligt med gamla bilder från tiden i Sorsele. Skicka per e-post.

Jag gör hemsidan med hjälp av programmet Dreaweaver. Det är inte alls svårt. Hemsidan ligger på en server Surf-town i Danmark och det är mycket billigt. För en engångsavgift på ca 300 kr samt en löpande kostnad på 12 kr/månad får man ett utrymme på 500 Mb. Själv har jag ett utrymme på 5 GB och betalar 49 kr/mån. Min hemsida innehåller många fotografier men det är särskilt filmerna som tar stor plats. Idag 2010-01-08 utnyttjas totalt ca 2 400 Mb. Av detta tar filmerna 1 520 MB.

Man får även för denna engångskostnad en egen domän plus oändligt många e-postadresser. Man skulle t.ex. kunna lägga upp domänen www.stensund.se och få e-postadresser typ beda@stensund.se, farmor@stensund.se etc. Men alla ni som kan läsa detta har faktiskt redan ett utrymme för hemsidor på ca 10-30 Mb. Har ni Telia som internetleverantör så finns kanske ett utrymme på en mycket krånglig adress. T.ex. www.telia.com/hemsidor/xyz7123/hasselindgren.

Jag använder även en del av utrymmet på webben som en extra "hårddisk". Jag har där en lösenordsskyddad mapp som jag kan komma åt var jag än befinner mig. Jag kan kopiera till och radera i denna mapp med hjälp av Utforskaren/Den här datorn precis på samma sätt som man gör med vanliga mappar på ens egen hårddisk. Då man sedan vet att säkerhetskopior görs varje natt känns detta som en trygghet för viktiga dokument. På ett utrymme på 10 Mb kan man t.ex. lagra cirka 300 normalstora word-dokument på 1-2 sidor.

Mats Lindgren
090 - 19 43 50
mats@umereg.se